Alapítványunk létrejötte és legfontosabb céljai. Egy háború nem csak pusztíthat, hanem teremthet is…
Manifesztum
Blogunk indulásakor megfogalmazott céljaink, amelyek megvalósulását az alapítványunk is szolgálja
Az alapítványunk levelezési címe, e-mail címei és egyéb elérhetőségi adatai

Manifesztum

2011.10.01.

Volt egyszer egy háború, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért kitörését követően nem sokkal a kortársak a Nagy Háború elnevezést adták neki. Cinizmustól, vagy bölcs előrelátástól vezérelve némelyek hamarosan az „első” sorszámot illesztették a világméretűvé terebélyesedett háború neve elé. S miután később valóban jött egy újabb, s még nagyobb összecsapás, a Nagy Háborút a továbbiakban már csak első világháborúként emlegették.

Az elnevezés megváltozása ellenére az első világháború a magyarság számára kiemelkedő jelentőségű „Nagy Háború” maradt: végkimenetele sorsdöntően meghatározta egész XX. századi történelmét, s következményei a mai napig hatnak. Blogunkban ezzel a tragikus végkimenetelű, de a hősies helytállásban és a kiélezett emberi léthelyzetek humánus megélésében bővelkedő háborúval szeretnénk Olvasóinkat mélyebben megismertetni.

Oldalunknak nem véletlenül adtuk az egykor az Atheneum Irodalmi és Nyomdai Részvénytársaság kiadásában megjelent kötetsorozatot idéző címet: döntően hosszabb-rövidebb írásműveket, s ezek mellett képi dokumentumokat szeretnénk közzétenni. Ezeken túlmenően azonban szeretnénk minden egyéb, a mai kor technikájával megjeleníthető információt is közreadni, ami színesebbé teheti a Nagy Háborúról szóló ismereteket. Alapvetően magyar vonatkozású témák közlését tűztük ki célként, emellett azonban – reményeink szerint egyre bővülő tagságunknak köszönhetően – nem zárkózunk el egyéb első világháborús témák elől sem.

A blog indítói és szerkesztői a Nagy Háború szenvedélyes rajongói és kutatói, akik szeretnék, ha az oldal látogatói is megismerhetnék érdeklődésük tárgyát, s észrevételeikkel, saját történeteikkel maguk is írásának aktív részeseivé válnának. Az oldal létrehozását közösségteremtő vállalkozásnak is szántuk. A fentiek reményében 2010. július 28-án, a Nagy Háború kitörésének 96. évfordulóján útjára indítjuk blogunkat.