Tudományos és ismeretterjesztő előadások a szakmának és a nagyközönségnek, határon innen és túl
Az egykori harcmezők magyar katonai emlékei nyomában. Hadszíntérkutatás a Nagy Háború magyar harcterein
Blogunk üzemeltetése, elektronikus és nyomtatott kiadványok megjelentetése, előkészítése
A kutatásainkhoz kapcsolódó kiállítások szervezése, részvétel partnereink kiállításainak megvalósításában
Tudományos konferenciák szervezése, részvétel a partnereink által szervezett konferenciákon
Limanova-projekt
Az 1914 decemberében döntően magyar huszárok és honvédek által megvívott csata kutatása és bemutatása

A limanovai csatáról 2011-ben

 
A limanovai mauzóleum

2011-ben, a limanovai csata 97. évfordulóján többféle formában is igyekeztünk az ütközet kutatását ösztönözni és ennek az eredményeit bemutatni.

A blog három állandó szerzőjét, Pollmann Ferencet, Rózsafi Jánost és Szőts Zoltán Oszkárt, valamint rajtuk kívül Ságvári Györgyöt sikerült a limanovai csatával kapcsolatos kutatások folytatására megnyernünk.

A kutatási eredményeik bemutatását Pollmann Ferenc, a csata legismertebb magyar kutatója, Limanova – magyar győzelem című áttekintő írásának 2011. november 30-ai közreadásával kezdtük. (A cikk itt olvasható. Web icon)

Közreműködésünknek köszönhetően a Hír Tv Ősök tere című műsorának 2011. december 3-ai adása is a limanovai csatával foglalkozott. A műsor vendégeként Pollmann Ferencet és Ságvári Györgyöt delegáltuk. Az adásról Békés Márton a Magyar Nemzet ugyanezen a napon megjelent Hétvégi Magazinjában is beszámolt. (A műsor itt tekinthető meg. Web icon)

A csata jellegének érzékeltetésére 2011. december 7-én a blogon közreadtuk az esemény egyik részvevője, Radoychich Lajos huszárszázados naplójának egy részletét. (Az írás itt olvasható. Web icon)

Az ELTE Egyetemi Könyvtárának Dísztermében 2011. december 8-án tartott évi nagyrendezvényünket is a csatának szenteltük. Négy előadónk négy különböző oldalról közelítette meg az ütközet lefolyását és jelentőségét. (A rendezvény meghívója itt Web icon, a beszámolója itt Web icon olvasható.)

Az elhangzott előadások rezüméit egy kis kiadványban is megjelentettük, amelyet az előadóest hallgatósága a helyszínen megkapott, s a blogunkról utólag is letölthető. (A brosúra itt tölthető le. Web icon)

Az előadóeseten elhangzottak közül két előadás szerkesztett változatát a blogon is megjelentettük. (Szőts Zoltán Oszkár: Egy kultusz kezdetei. A limanovai csata megjelenése a napilapokban című előadásának szerkesztett változata itt olvasható Web icon, Rózsafi János „Jöttek, láttak, győztek…” Fehérvári huszárok a limanovai csatában című írása pedig itt érhető el. Web icon)